LENKIŠKA
KLINIKA CORBY

Boreliozė

Boreliozė

Boreliozė

 

Kas yra boreliozė?

Boreliozė yra dažniausia atpažįstama liga, kurią perneša erkės. Mes galime užsikrėsti ja per erkės įkandimą, ir tiek suaugusieji, tiek vaikai yra rizikoje susidurti su erkėmis. Ji taip pat vadinama „Laimo liga” (LD, Lyme disease) arba „Laimo boreliozė”. Ligos priežastis nėra pati erkė, o bakterija, kuri yra erkės viduje. Bakterijos, kurios sukelia boreliozę, yra Borrelia burgdorferi, ir jos gali egzistuoti įvairiomis formomis, pavyzdžiui, cistomis ar spirilėmis. Boreliozė gali būti nuo lengvos iki sekinančios. Manoma, kad Europoje gyvena daugiau nei 70 erkių rūšių (19 rūšių Lenkijoje ir 20 Jungtinėje Karalystėje), o dažniausia infekcija pernešama paprastosios erkės (Ixodes ricinus).


Paprastoji erkė

 

Kokie yra boreliozės simptomai?

Boreliozės simptomai labai panašūs į kitų ligų, tokių kaip gripas ar peršalimas, simptomus. Pirmasis ir labiausiai būdingas simptomas, rodantis boreliozės buvimą, yra vadinamoji migruojanti eritema, kuri atsiranda erkės įkandimo vietoje ir yra raudona dėmė, kuri palaipsniui plečiasi su centrinio pašviesėjimu. Ligos inkubacinis laikotarpis yra 3–30 dienų. Per 2 savaitę nuo užsikrėtimo gali atsirasti IgM antikūnai, kurie aptinkami per 2 savaites ar kelias savaites vėliau. IgG antikūnai atsiranda tarp 4 ir 8 savaitės nuo užsikrėtimo borelioze ir gali išlikti organizme iki 12 mėnesių.

 

Per kiek laiko pasireiškia pirmieji boreliozės simptomai?

Yra 3 etapai, kai boreliozės simptomai gali pasireikšti per kelias dienas, mėnesius ar net metus. Kiekvienas etapas pasižymi skirtingais simptomais.

1. Ankstyva lokalizuota stadija: 1-8 savaitės po užsikrėtimo

2. Ankstyva išplitusi stadija: 3-26 savaitės po užsikrėtimo

3. Vėlyva stadija: po 6-12 mėnesių ar net kelerius metus po užsikrėtimo

 

Ankstyvos lokalizuotos stadijos simptomai:

– Migruojanti eritema
– Atminties ir koncentracijos sutrikimai
– Prakaitavimas, šaltkrėtis
– Dusulys
– Alerginės reakcijos
– Galvos svaigimas
– Padidėję limfmazgiai
– Gripui panašūs simptomai (karščiavimas, lengvas karščiavimas, bendras nuovargis ir silpnumas, galvos, raumenų ir sąnarių skausmas, gerklės skausmas)
– Odos limfoma (raudonai mėlynas limfocitinis mazgelis, kurio skersmuo yra nuo 1 mm iki 5 mm, dažniausiai atsiranda ant ausies kaušelio, spenelio ar kapšelio)

 

Ankstyvos išplitusios stadijos simptomai:

Kelių migruojančių eritemų atsiradimas
– Miokarditas, širdies ritmo sutrikimai ir laidumo sutrikimai
– Artritas, dažnai vadinamas sąnarinės boreliozės forma, su skausmingais ir patinusiais sąnariais, dažniausiai pažeidžiantis vieną ar kelis didelius kūno sąnarius
– Kaukolės nervų uždegimas, kuris gali sukelti veido raumenų paralyžių ar meningitą

 

Vėlyvos stadijos simptomai:

Lėtinis meningitas ir encefalitas
– Periferinių nervų pažeidimas (periferinė neuropatija)
– Lėtinis artritas (daugiausia kelio sąnarių)
– Lėtinis odos uždegimas, daugiausia ant galūnių, oda atrodo kaip popierius, atsiranda patinimas, paraudimas ir plaukų netekimas uždegimo vietoje

 

Kas ir kur dažniausiai yra rizikoje užsikrėsti borelioze?

Erkės yra labai maži organizmai, kurie nėra išrankūs dėl savo šeimininko ir mielai maitinasi įvairių stuburinių rūšių, ne tik žmonių, bet ir daug gyvūnų (paukščių, roplių ar žinduolių). Rizika užsikrėsti borelioze, kurią perneša erkės, didėja vasarą, kai jos aktyviai maitinasi. Erkės yra aktyvios nuo 7°C temperatūros. Didžiausia užsikrėtimo rizika yra pavasarį ir vasarą, tai yra pavojingiausi laikotarpiai. Lenkijoje dažniausia vieta, kur žmonės gali užsikrėsti, yra lapuočių ir mišrieji miškai su tankiu pomiškiu, rečiau sausi pušynai ar pelkės. Užsikrėtusios erkės taip pat dažnai randamos parkuose, soduose ir aikštėse.

 

Kas turėtų būti tiriamas dėl boreliozės?

Laboratorinius tyrimus turėtų atlikti visi asmenys, kurie buvo paveikti erkės įkandimo ir buvo vietose, kur erkės ypač dažnai randamos, ir kuriems atsirado simptomų, rodančių boreliozę po įkandimo, arba kai yra įtarimas, kad praeityje galėjo būti erkės įkandimas.

 

Ką daryti po erkės įkandimo?

Erkę reikia kuo greičiau mechaniškai pašalinti iš odos; pašalinus ją per 24 valandas nuo įkandimo, sumažėja užsikrėtimo rizika! Svarbu pašalinti erkę teisingai; nespauskite jos ir netepkite jokiomis medžiagomis, suimkite erkę kuo arčiau odos ir vienu tvirtu judesiu ištraukite ją nepasukant. Jei negalite to padaryti patys, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

 

Kaip atpažinti ir nustatyti boreliozę?

Yra 3 būdai, kaip nustatyti boreliozę:

– Išsamus anamnezė apie erkės įkandimą
– Simptomai
– Laboratoriniai tyrimai

 

Kokius laboratorinius tyrimus reikėtų atlikti norint nustatyti ligą?

Pagrindinis laboratorinis tyrimas yra kraujo diagnostika, matuojant antikūnus prieš Borrelia IgM ir IgG klasėse.

Boreliozės laboratorinė diagnostika turėtų būti atliekama 2 etapais:

Pirmas etapas – ELISA testas IgG ir IgM klasėse

Antras etapas – Western Blot testas IgM ir IgG klasėse

ELISA testas:
Pagrindinis pradinis testas boreliozei nustatyti yra ELISA testas. Teigiamas ELISA testo rezultatas sukelia Western Blot testo atlikimą.

Rekomenduojame:

  • Borrelia EliSpot 2 – naujos kartos testas boreliozei nustatyti. Šis testas neaptinka antikūnų kaip ELISA ir Western Blot testai, o tiria limfocitų reakcijas. Testas yra labai patikimas, nes turi 6 antigenus vietoj 3, kaip pigesni populiarūs testai. Rekomenduojama, kai įtariama boreliozė ir tradiciniai testai yra neigiami. Kaina: £250
  • BORRELIA LTT – naujos kartos testai, atliekami sudėtingais diagnostikos atvejais. Rekomenduojama pacientams, kurių serologinių tyrimų rezultatai yra neigiami. Kaina: £199


Western Blot testas:
Šis testas yra tikslesnis ir jautresnis nei ELISA testas, tačiau jis nerekomenduojamas kaip pirmo pasirinkimo testas, tik jei ELISA testas yra teigiamas.

Rekomenduojame:

  • Borrelia IgM arba IgG (Western Blot) – tikslesnis ir jautresnis testas nei ELISA. Atliktas antriniu būdu, kai ELISA testas yra teigiamas ar abejotinas. Kaina: £49 

 

Kada galima atlikti kraujo tyrimus?

Kraujo tyrimai boreliozei nėra atliekami bet kuriuo metu. Rekomenduojama atlikti tyrimus, jei įtariama infekcija ir jei po erkės įkandimo pasireiškia reikšmingi simptomai, išskyrus eritemą. Tyrimai iškart po erkės įkandimo gali duoti klaidingai neigiamus rezultatus, todėl gydytojai rekomenduoja pradėti pirminę diagnostiką maždaug po 4–6 savaičių nuo erkės kontakto. IgM antikūnai atsiranda pirmiausia, todėl pirmasis testas turėtų būti IgM testas boreliozei nustatyti 4–6 savaites po įkandimo arba profilaktiškai po sezono.

 

Paskambinkite mums ir užsisakykite vizitą!

 

Boreliozė – mūsų tyrimų pasiūlymai

Borrelia IgM (ELISA)- tai seniausias testas boreliozei nustatyti. Tai atrankos testas, turintis aukštą jautrumą, skirtas pateikti tikrai neigiamą rezultatą boreliozei ir pasirinkti pacientus tolesnei diagnostikai su Western Blot testu, jei jų ELISA testas yra teigiamas arba abejotinas. Visi teigiami arba abejotini ELISA testai turi būti patvirtinti Western Blot testu. IgM klasė vertina ūminės infekcijos fazę realiu laiku (dabartinė infekcija).

 

Borrelia IgG (ELISA) – tai seniausias testas boreliozei nustatyti. Tai atrankos testas, turintis aukštą jautrumą, skirtas pateikti tikrai neigiamą rezultatą boreliozei ir pasirinkti pacientus tolesnei diagnostikai su Western Blot testu, jei jų ELISA testas yra teigiamas arba abejotinas. Visi teigiami arba abejotini ELISA testai turi būti patvirtinti Western Blot testu. IgG klasė vertina praėjusios infekcijos fazę.

 

Borrelia IgM (Western Blot) – klasikinis Western Blot testas, skirtas antikūnams, kuriuos organizmas gamina prieš bakterijas, sukeliančias boreliozę, aptikti. Ant bakterijų paviršiaus yra antigenų, ir organizmas gamina antikūnus prieš juos. Western Blot testas atliekamas antriniu būdu, kai ELISA testas yra teigiamas arba abejotinas. IgM klasės testas naudojamas ūminės infekcijos fazei realiu laiku įvertinti (dabartinė infekcija). IgG antikūnai atsiranda per 2 savaites nuo užsikrėtimo.

 

Borrelia IgG (Western Blot) – klasikinis Western Blot testas, skirtas antikūnams, kuriuos organizmas gamina prieš bakterijas, sukeliančias boreliozę, aptikti. Ant bakterijų paviršiaus yra antigenų, ir organizmas gamina antikūnus prieš juos. Western Blot testas atliekamas antriniu būdu, kai ELISA testas yra teigiamas arba abejotinas. IgG klasės testas naudojamas praėjusios infekcijos fazei įvertinti. IgG antikūnai atsiranda per 1–2 mėnesius nuo užsikrėtimo, dažniausiai kelias savaites vėliau nei IgM klasė.

 

Borrelia IgA (Western Blot) – klasikinis Western Blot testas, skirtas antikūnams, kuriuos organizmas gamina prieš bakterijas, sukeliančias boreliozę, aptikti. Ant bakterijų paviršiaus yra antigenų, ir organizmas gamina antikūnus prieš juos. Western Blot testas atliekamas antriniu būdu, kai ELISA testas yra teigiamas arba abejotinas. IgM klasės testas naudojamas ūminės infekcijos fazei realiu laiku įvertinti (dabartinė infekcija). IgG antikūnai atsiranda per 2 savaites nuo užsikrėtimo.

 

Borrelia IgG (Western Blot) su juostelių spalvos įvertinimu šis testas aptinka antikūnus prieš Borrelia burgdorferi s.l. antigenus IgG klasėje ir atliekamas naudojant tradicinį Western Blot metodą. Šis testas rekomenduojamas kaip standartinė laboratorinė boreliozės diagnostika. IgG klasės testas tikrina antikūnų buvimą ir pateikia lėtinės arba praeitos infekcijos vaizdą. Rezultatas taip pat pateikiamas grafiškai, rodant reakcijos su boreliozės spirilės antigenais intensyvumą.

 

Borrelia IgM (Western Blot) su juostelių spalvos įvertinimu – šis testas aptinka antikūnus prieš Borrelia burgdorferi s.l. antigenus IgM klasėje ir atliekamas naudojant tradicinį Western Blot metodą. Šis testas rekomenduojamas kaip standartinė laboratorinė boreliozės diagnostika. IgM klasės testas tikrina antikūnų buvimą ir pateikia dabartinės infekcijos vaizdą. Rezultatas taip pat pateikiamas grafiškai, rodant reakcijos su boreliozės spirilės antigenais intensyvumą.

 

EliSpot 2 Borrelia – tai naujos kartos testas, turintis didelį patikimumą, leidžiantis nustatyti, ar organizme yra aktyvi infekcija, ar mes užsikrėtę borelioze, o tradiciniai testai yra neigiami. Šis testas neaptinka antikūnų kaip tradiciniai ELISA ar Western Blot testai, o tiria limfocitų reakcijas į kontaktą su boreliozės antigenais. Tradicinis EliSpot testas naudoja 3 antigenus, o EliSpot 2 Borrelia testas naudoja 6 antigenus, iš kurių 5 yra specifiniai boreliozės spirilėms.

 

EliSpot Borrelia miyamotoi – šis testas aptinka Borrelia miyamotoi patogenus, pernešamus erkių šiauriniame pusrutulyje, kurie sukelia pasikartojančią karščiavimą. Tradiciniai ELISA ir Western Blot testai šio patogeno neaptinka. Borrelia miyamotoi infekcija būdinga encefalito, meningito ir kaukolės nervų pažeidimo simptomams, taip pat šaltkrėčiui, nuovargiui, karščiavimui, pykinimui ar vėmimui.

 

(KKI) anti-Borrelia burgdorferi IgG (KKI Borrelia IgG)šis testas tikrina cirkuliuojančius imuninius kompleksus, naudojant Western Blot metodą, papildant boreliozės diagnostiką. KKI buvimas laikomas aktyvia infekcija. KKI testą turėtų atlikti asmenys, kurie negavo aiškių rezultatų standartiniu Western Blot ar ELISA testu.

 

(KKI) anti-Borrelia burgdorferi IgM (KKI Borrelia IgM) šis testas tikrina cirkuliuojančius imuninius kompleksus, naudojant Western Blot metodą, papildant boreliozės diagnostiką. KKI buvimas laikomas aktyvia infekcija. KKI testą turėtų atlikti asmenys, kurie negavo aiškių rezultatų standartiniu Western Blot ar ELISA testu.

 

(KKI) anti-Borrelia burgdorferi IgG avidity (KKI Borrelia IgG) – šis testas tikrina cirkuliuojančius imuninius kompleksus, naudojant Western Blot metodą, papildant boreliozės diagnostiką. KKI buvimas laikomas aktyvia infekcija. KKI testą turėtų atlikti asmenys, kurie negavo aiškių rezultatų standartiniu Western Blot ar ELISA testu. Avidity testas turi būti atliekamas kartu su B6-KKI anti-Borrelia burgdorferi IgG testu!

PILNAS LABORATORINIŲ TYRIMŲ KAINYNAS YRA ČIA: https://corbypmc.com/cennik-laboratorium/

Umów wizytę: 07780 872526